Vår historia

Ett familjeföretag

Idén till LillaSkåne växte fram under många och roliga diskussioner hemma vid middagsbordet. Vi såg att det saknades en försäljningskanal mellan små tillverkare och kunder som sökte bruksprodukter i hållbara naturmaterial. Vi ville ha närproducerade ting i små serier av tillverkare och hantverkare i södra Sverige. 

Vi började med att starta nätbutiken lillaskane.se med en enda produkt, skärbrädor. Allt eftersom tillkom fler och fler produkter av skånska tillverkare. Efter ett år öppnade vi butiken LillaSkåne vid Lilla Torg i Malmö. Nu säljer vi produkter av ungefär 45 tillverkare, hantverkare och formgivare som alla lever och verkar här omkring.

Butikshunden

Ända sedan starten har vi haft butikshunden Sigge vid vår sida. Han arbetar de flesta dagar men kan ibland få för sig att ta långhelg. Hans blygsamma storlek tillåter att han har sin arbetsplats i kassadisken, där han tillbringar dagarna med att sova och muttra åt kunderna. Även om han inte är så social, välkomnar han och vi andra som arbetar på LillaSkåne både tvåbenta och fyrbenta kunder.

Butikslokalen

Vi huserar i en fin butikslokal på Engelbrektsgatan 7 i Malmö, i ett hus som kallas Persiska palatset. Före oss fanns här en ädelsmed som hade lokalen i 30 år innan han flyttade vidare. Så man kan verkligen säga att hantverket sitter i väggarna.

Miljötänk

Vår vision är att erbjuda våra kunder ting som är gjorda i naturliga material och som inte fraktats lång väg. Detta gäller både materialet och slutprodukten. Det ska vara svensktillverkat och i undantagfall kan materialet vara tillverkat i norra delen av Europa. Vi försöker hela tiden avväga miljöaspekten mot det närproducerade. 

Vi använder så lite plast som möjligt. Varorna packas i kraftpapper och vi använder papperspåsar. Varorna skickas i vadderade papperspåsar eller kartong i papp. Vissa leverantörer sänder sina varor i plastemballage och dessa källsorteras eller återanvänds av en annan butik på vår gata som använder dem på nytt när de skickar ut varor till sina kunder.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen